Den nordiske trebyen
ALINGSÅS 2018
Lyckade dagar för nordiska trästäder i Alingsås
Den nordiska trästadskonferensen översteg all förväntan när Alingsås blev först ut som svensk trästad att arrangera konferensen. - Jag känner att vi nu kommit en bra bit på väg med att lägga grunden till ett riktigt gott nordiskt samarbete kring trästäder, säger Leif Kahrs Jæger, ordförande för Nätverket Den nordiska trästaden.
Först ut att hålla i Den nordiska trästadskonferensen var Trondheim år 2016, och i år lämnades stafettpinnen över till Alingsås. Intresset var stort bland både trähusentusiaster som representanter från olika nordiska trästadskommuner, som under två dagar trängdes på Grand Hotel för att höra mängder av spännande föredrag på temat bevara, vårda, utveckla och transformation av vårt unika kulturarv i trä.
- Konferensen har bidragit till många spännande diskussioner kring stadsutveckling med fokus på långsiktigt hållbara lösningar. Vi ser fram emot att fortsatt kunna delta i detta utvecklingsarbete, säger Aila Hirvonen-Bremefors, stadsarkitekt i Alingsås kommun.
Även Björn Ohlén, utvecklare från Västarvet, är upprymd av allt intressant som presenterades på konferensen. Det är tydligt att många kommuner använder sina historiska miljöer och sitt historiska arv när man skall skapa levande stadsmiljöer och attrahera nya invånare.
- Vi hoppas att kommunerna i Västsverige och övriga landet tar tillvara på möjligheten att byta erfarenheter med andra kommuner om hur man kan arbeta med trästadsmiljöerna. Vi kommer att fortsätta driva på denna samverkan säger Björn entusiastiskt.
Den internationellt kände danske arkitekten Jan Gehl, författare till bland annat boken ”Livet mellem husens” passade väl in på konferensen och var en av de keynotespeakers som inledde konferensen. Hans tanke om att äldre städer byggdes för människor med fokus på liv kring torg, gator och parker uppskattades. Något många på konferensen kommer att kunna ta med sig framöver.
I ett av de finska föredragen ”Öppna portar till historiska trähus i Lovisa stad” berättade Nina Wiklund, kulturproducent, att över 18 000 personer besöker dessa hem under en helg där man bland annat kan följa de stolta trähusägarnas renoveringar under flera år.
Nätverket Den nordiska trästaden som är en av arrangörerna bakom konferenserna är ett växande nätverk och förutom intressanta föredrag är det just nätverksbyggandet som legat i fokus.
Nästa konferens blir sannolikt i danska Helsingør.
- Jag ser redan fram emot det och självklart kommer vi vara representerade från Alingsås kommun, säger Ulrika Samuelsson, plan- och bygglovchef i Alingsås och konstaterar att det trots allt nordiskt fokus var extra roligt att konferensen också lockade besökare utanför Norden.
Vår hedersgäst från S:t Petersburg, Alexander Leontiev, förste vice ordförande i S:t Petersburgs förvaltning för översyn och bevarande av minnesmärken och kulturvärden, visade stolt upp några av de många trähus som ses över och bevaras som minnesmärken. Han och hans team såg fram emot ett fortsatt samarbete med Nätverket Den nordiska trästaden och bjöd in till seminarium i Ryssland i september i år.
- Vi har förmånen att få tillhöra en skara bevarade trästäder med lång och innehållsrik historia och det känns bra att få visa upp Alingsås i sådana här sammanhang, avslutar Annika Kaas, projektledare/byggnadsantikvarie på Alingsås kommun.
Texten är ett utdrag ur ett pressmeddelande från Alingsås kommun.
Program
Ladda ner fullständigt program för konferensen, klicka här.
Konferensen Den nordiska trästaden ägde rum i Alingsås 12-13 april och var ett samarrangemang mellan Nätverket Den nordiska trästaden, Västarvet och Alingsås kommun.
KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT BLÄDDRA!